Peperbus Zwolle en Juweela

Peperbus Zwolle en Juweela

Maquette van de Peperbus in Zwolle

De Peperbus is een laatgotische toren in Zwolle behorende bij de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, gebouwd tussen 1454 en 1463. "Peperbus" is de bijnaam van de Onze-Lieve-Vrouwetoren, die de toren dankt aan zijn vorm, die lijkt op een peperbus. Met zijn hoogte van 75 meter is de markante toren al van veraf te zien. De Peperbus is te beklimmen tot de eerste omgang die zich op 51 meter hoogte bevindt. Dit staat gelijk aan 236 traptreden. De tweede omgang is niet toegankelijk voor publiek en bevindt zich op 65 meter hoogte.

Direct na de bouw was de toren helemaal stomp van boven. Doordat de toren van de Grote of Sint-Michaëlskerk in 1669 afbrandde wilde men een nieuwe representatieve toren in Zwolle. In 1727 werd daarom een uivormige kap op de toren geplaatst. In 1815 werd het bovenste deel van de toren verwoest door een brand. De toren werd hersteld en voorzien van het huidige koepelvormige dak neoclassicistische stijl.

Van 2002 tot en met 2005 is de Peperbus grondig gerestaureerd, omdat er door de jaren heen veel bouwkundige gebreken aan de toren ontstonden. Op 2 november 2004 zijn er vier nieuwe klokken geplaatst in het carillon van de Peperbus waardoor het met 51 klokken één van de grootste carillons van Nederland is.

(bron: Wikipedia) 

Op de bijgevoegde foto's is te zien hoe de replica wordt opgetrokken uit Juweela baksteentjes. De basis bestaat uit een basiliek, opgetrokken uit Karton. De Juweela steentjes zijn  daarna in diverse patronen bevestigd tegen het raamwerk van de kartonnen basiliek.